Huisdieren mee op vakantie

Hond
Als je de hond mee wil nemen op vakantie naar Tirol, dan is dat heel goed mogelijk. Er zijn echter wel een aantal zaken die van belang zijn:

Hotel, Pension of vakantiewoning
Vraag voordat je op reis gaat, of uw hond welkom is in het vakantieverblijf. In het buitenland wordt vaak anders gedacht over huisdieren dan in Nederland, en daarom zal het in enkele gevallen ook niet geaccepteerd worden dat je de hond meeneemt op vakantie naar Tirol.

Inentingen
Voordat de hond Tirol ‘in’ mag, moet u uw hond minimaal 1 maand (en maximaal 1 jaar) voor de reis hebben laten inenten tegen o.a. hondsdolheid. De dierenarts kan u daarbij verder helpen.

Nu is het natuurlijk zo, dat bijna niet gecontroleerd wordt of u uw hond ook daadwerkelijk heeft laten inenten. Neem echter dit risico niet. De straffen in Tirol zijn hoog; en uw hond is er immers ook niet mee geholpen, omdat in Tirol de hond sneller iets zal oplopen dan in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hondsdolheid.

Neem ook het dierenpaspoort van de hond (net als uw eigen paspoort/id-kaart) mee naar Tirol.

Reizen met de auto
De regels voor vervoer van de hond met de auto in Oostenrijk (maar ook in Duitsland) zijn heel anders dan in Nederland. De regels zijn als volgt:

  1. De hond mag niet voor in de auto.
  2. De hond mag niet los in de auto.

De toegestane ‘vastleg’methoden zijn:

a. Autogordel voor honden.
b. Autostoel(tje) voor honden.
c. In een ‘stationswagon’ in de bagageruimte, als er sprake is van een afscheiding met de passagiersruimte d.m.v. een net of rek. In Duitsland is het zelfs dan nog wenselijk om de hond extra vast te maken.

Stop onderweg ook regelmatig om de ±2 uur. Je heeft jouw beweging nodig, jouw hond ook. Zorg er ook voor, dat de hond genoeg te drinken krijgt onderweg.

Overigens is het ook zo, dat niet alle Raststätten aan de Duitse en Oostenrijkse autobahn, net zo gecharmeerd zijn van de hond. En wellicht ten overvloede; uw hond heeft eerder last van de warmte. Zorg dus voor voldoende verkoeling, en laat de hond onder geen beding alleen in een afgesloten auto op een parkeerplaats. Ook hiertegen wordt door de lokale politie erg streng opgetreden, c.q. de auto word gewoon open gebroken.

Openbaar vervoer
Denk er verder aan, dat in geheel Oostenrijk een muilkorf verplicht is in het openbaar vervoer.

Uitlaten en Wandelen
In veel gemeenten in Tirolis het verplicht om uitwerpselen van een hond, door middel van de overal gratis te verkrijgen plastic zakjes, op te ruimen.

Vaak zijn de zakjes te vinden bij prullenbakken. In Oranje of Rood. Deze prullenbakken zijn alleen voor de uitwerpselen, niet voor overig vuilnis.

Het niet opruimen van uitwerpselen komt je al snel op een fikseboete te staan.

Ook is het verplicht om de hond aan de lijn te houden. Ook hier worden fikse boetes voor uitgedeeld.

Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, en heeft in de laatste jaren deze prachtige deelstaat vaak doorkruist tijdens vele wandelingen door dal en over bergen. Genieten van het prachtige landschap, de lokale bevolking en de lokale gerechten is daarbij erg belangrijk.

Deel ons op social media